×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2018-08-12  

Miljöpartiet invigde sin valstuga.

Miljöpartiet invigde sin valstuga.

Miljöpartiet i Örebro var först med att inviga sin valstuga och de fick hjälp av Per Bolund, finansmarknads och konsumentminister.
Miljöpartiets valstuga är egentligen inte en stuga utan de har gjort något helt eget och kallar den för en valscen där de hoppas att det kommer att bli många politiska samtal med örebroare fram till valet.


© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.

Under lördagen invigde Miljöpartiet sin valscen i Örebro.

Miljöpartiet i Örebro var först med att inviga sin valstuga och de fick hjälp av Per Bolund, finansmarknads och konsumentminister.
Miljöpartiets valstuga är egentligen inte en stuga utan de har gjort något helt eget och kallar den för en valscen där de hoppas att det kommer att bli många politiska samtal med örebroare fram till valet.

En valscen.

Miljöpartiets valstuga är ett original som är ritad av Simon Tullstedt och sedan har Miljöpartister hjälpts åt att bygga den och tanken är att den ska vara mer inbjudande än en stuga för på en scen så kan man inte gå in och försvinna i dunklet som man kan i en stuga.
Sara Richert berättade att de höll på att bygga ända fram till midnatt för att hinna få den färdig till invigningen och det var Sara so var konferencier under invigningen och hon sa också att valtorget är en viktig plats för örebroarna där de kan komma med sina frågor och diskutera med de olika partierna och det var Per Bolund som fick öppna scenen för första gången och hans kommentar var att det var verkligen en grand opening för scenen som är till för att prata politik.
- Vår ledstjärna har varit att den ska vara öppen och den ska vara inkluderande och tillgänglig för alla. sa Sara Richert.

Första biologen på finansdepartementet.

Per Bolund inledde sitt tal med att tacka för att han fick komma till Örebro och inviga deras valstuga sedan berättade han att han är den första biologen i finansdepartementet, ibland får han frågan om det verkligen behövs en biolog på finansdepartementet och han svar är att är det någonstans som det verkligen behövs en biolog så är det där besluten om ekonomin fattas eftersom vår ekonomi är beroende av de råvaror som jorden förser oss med och efter den här extrema sommaren så har fler förstått att vår natur är en viktig resurs och att klimatfrågan är viktig.
Den svåra torkan har slagit hårt både mot skogsbruket och lantbruket och när många tusentals hektar med skog brinner upp så handlar det om miljardbelopp i pengar och Per Boström sa att det verkar som att människor har förstått att klimatfrågan inte bara ligger i framtiden utan att den påverkar oss här och nu och forskningen är tydlig med att det som idag kallas för extremväder kommer att bli allt vanligare.
- Klimatfrågan inte bara påverkar i framtiden, inte bara på andra delar av jorden, inte bara någon annan gång någon annan stans utan det påverkar oss här och nu. sa Per Bolund.

Konsumtionen är viktig att se över.

Per Bolund ägnade en rätt stor del av sitt tal till konsumtionen och det faktum att vi konsumerar mycket mer än vad jorden klarar av, om alla världens människor konsumerade på samma sätt som vi gör i Sverige så skulle det behövas tre jordklot och därför är det viktigt att vi anpassa konsumtionen till vad jorden klarar av att försörja oss med och även om vi i Sverige har varit duktiga på att minska våra utsläpp så ligger konsumtionen kvar på samma nivå och idag så beräknas det att vi släpper ut 11 ton koldioxid genom konsumtionen och vi skulle behöva komma ner till under ett ton per person och år så där finns det mycket att göra.
- Här har vi en stor läxa att göra, det glädjande är att nu börjar vi hitta lösningarna, vi börjar se vad som går att göra för att minska miljöpåverkan från vår konsumtion. sa Per Bolund.

Ett förslag som gynnar andrahandsmarknaden.

Per Bolund talade om att det är viktigt i framtiden att vi kan dela på saker istället för att ha egna så som bilar genom bilpooler eller andra saker som man inte behöver dagligen utan bara ibland skulle också gå att ha liknande upplägg för.
Per Bolund kom också med ett förslag på att ge en andrahandsköpare en garanti för att stärka tryggheten för konsumenter även när det är ett andra hands köp och Per Bolund tog upp just mobiltelefon som exempel att om man köper en mobiltelefon i andra hand så ska man ha rätt till garanti även då.
Miljöpartiet vill också se att offentligsektor ska ha möjlighet att handla till exempel möbler i andra hand för att föregå med gott exempel och det här är något som Miljöpartiet tänker driva under nästa mandatperiod om de sitter i regeringen.
- Varför kan inte vi köpa IT utrustning till våra kontor, varför kan inte vi köpa möbler som har använts av någon annan, i våra kontorslandskap. sa Per Bolund.

Klimatet är viktigast.

Vi fick en intervju med Per Bolund efter invigningen av valstugan och där berättade han att för Miljöpartiet så är det klimatfrågan som är nummer ett i det här valet och det är för att den frågan är så viktig, den här sommaren har visat vad vi har att vänta oss om vi inte gör någonting för att stoppa uppvärmningen och han är övertygat om att det här kommer att bli ett klimatval 2018 eftersom alla partier nu har med klimatet på sin agenda.
- Inget parti kommer att kunna ducka och säga att klimat och miljö inte är en prioriterad fråga, så att jag är övertygad om att det här kommer bli klimatval 2018.

Konsumtionen är avgörande.

Per Bolund berättade att när det gäller återvinning så ligger vi i världstoppen men när det gäller konsumtion så är vi ett av de länder som lämnar ett väldigt stort avtryck även om man nu ser att det börjar bli ett trendbrott och människor försöker handla mer miljömärkta produkter där det är möjligt och det är just därför som de har kommit med förslag för att göra det enklare och smidigare att handla i andra hand eller att ha möjlighet att reparera saker som går sönder.
- Det ska vara lätt att göra rätt. sa Per Bolund.

Skönt när valstugan är invigd.

Vi fick också en intervju med Sara Richert efter invigningen och hon berättade att det väldigt skönt att äntligen få inviga valstugan och det är skönt att valrörelsen äntligen är i gång på riktigt för som politiker har ho arbetat länge med det här och nu får hon äntligen prata med örebroarna om vad Miljöpartiet i Örebro vill göra framåt.
- Nu äntligen får vi liksom skapa den där platsen för örebroarna att komma hit och prata om politik och samhället och så där, det känns jätte jättekul. sa Sara Richert.

Tre stora frågor i Örebro.

Sara Richert berättade att de har valt ut tre områden som de fokuserar på i det här valet och det är klimat, integration och jämställdhet.
Klimatfrågan är viktig på alla nivåer berättade Sara Richert och ett av deras förslag är att inför superbussar, det betyder bussar som tar sig fram snabbare och i början skulle de trafikera de mest använda linjerna i staden för att snabba på restiden så att fler kan tänka sig att börja åka mer buss, de vill också se fler cykelbanor för att uppmuntra till cykel istället för bil.
När det gäller jämställdhet så vill de att det arbetet ska starta tidigt med barnen eftersom det är tidigt i livet som grunden läggs och att arbeta mot begränsande könsroller redan tidigt i förskolan är viktigt och likadant att motarbeta machonormen och det arbetet ska vara i både förskolan och skolan.
Integrationen ska bli bättre genom en bättre SFI, de som kommer till Örebro ska snabbt få en möjlighet att lära sig svenska och på så sätt få en chans att snabbt etablera sig i samhället.
- Få lära sig språket för språket är ju en nyckel till väldigt mycket. sa Sara Richert.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar