×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

En liberal visionsbudget.


Moderaternas budget inför 2020.


Konsert i Betelkyrkan för världens barn.


Örebros första pumptrackbana invigd.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2018-10-02  

Seniorfestivalen 2018 invigd.

Seniorfestivalen 2018 invigd.

Första oktober så drar Seniorfestivalen igång och det var invigning på Stortorget med tal och musik.
Musikkåren Lyran inledde invigningen med musik och den musikkåren måste betraktas som en senior eftersom de i år firar 90 år så det var passande inledning på stunden på Stortorget.
Det var tal av Landshövding Maria Larsson och mer musik av kören Grand Rockers.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
22 Klickbara bilder.

Första oktober så drar Seniorfestivalen igång och det var invigning på Stortorget med tal och musik.
Musikkåren Lyran inledde invigningen med musik och den musikkåren måste betraktas som en senior eftersom de i år firar 90 år så det var passande inledning på stunden på Stortorget.
Det var tal av Landshövding Maria Larsson och mer musik av kören Grand Rockers.

Nionde året.

I är är det nionde året som Seniorfestivalen arrangeras i Örebro och Camilla Weckström enhetschef på frivillig och hälsofrämjande enheten i Örebro kommun var den som höll i programmet från scenen och hon berättade då bland annat att Seniorveckan är ett samarbete mellan flera olika aktörer och det är som vanligt en fullspäckad vecka med många olika aktiviteter.
Camilla Weckström berättade att festivalen hade lite otur med vädret under invigningen och det var synd men festivalen håller ju på hela veckan och förhoppningsvis så blir vädret bättre resten av veckan.
Seniorfestivalen är det största arrangemanget som frivillig och hälsofrämjande enheten i Örebro kommun har och de arbetar i stort sett hela tiden med festivalen.
- Precis det intrycket man får att det är en otroligt viktig vecka, där man också lyfter seniorers möjligheter till både vardagsliv och aktiviteter. sa Camilla Weckström.

Ta tillvara på livserfarenheten.

Landshövding Maria Larsson sa i inledningen i sitt tal att Stortorget har nog aldrig haft så mycket livserfarenhet och klokskap samlad på en gång och hon fortsatte sitt tal i den andan att de äldres kunskap behöver tas tillvara och hon uppmuntrade alla på torget att prata om gamla tider så att vår lokala historia inte glöms bort.
Idag så behövs verkligen de äldres berättelser för att de unga inte ska bli historielösa och börjar förneka delar av historien, det är då som de äldres berättelser verkligen behövs för då behöver man någon som faktiskt var med om det som hände för att kunna visa att det var så det var.
- Det går att söka sig fram på nätet om vad som har hänt på 1900-talet, men det är bara när man pratar med de som verkligen har varit med som man förstår hur saker och ting har kunnat hända. sa Maria Larsson.

Örebro var skor och kex.

När Maria Larsson började som Landshövding i Örebro så visste hon om att Örebro var en sko och en kexstad berättade hon under sitt tal men det var inte förrän hon började prata med äldre örebroare som hon förstod hur många skofabriker det fanns i staden och vart kexen tog vägen.
Hon visste inte heller om att ÖSK var bra på bandy och handboll under 50 och 60-talet, utan det fick hon också veta efter att ha flyttat hit och hon önskade att hon kunde bevara historierna om hur det pratades när svampen byggdes eller andra stora händelser i Örebro, det är viktig historia det med.
- Så ni som är seniorer och kanske har slutat ert arbete, tro inte att ni bara kan dra er tillbaka, ni behövs mer än någonsin, ni behöver berätta för alla unga människor, för barn och barnbarn och kanske till och med för barnbarnsbarn hur det var. sa Maria Larsson.

Fortfarande intresserad av äldrefrågor.

Maria Larsson berättade efter invigningstalet att hon gillar att det finns en sådan här stor seniorfestival i Örebro och att de har så många olika utställare under sista dagen på Conventum där hon har varit med tidigare år och att de visar upp så många olika roliga saker man kan göra som senior och att programmet under veckan har en stor bredd och det visar på att man kan vara väldigt aktiv som senior.
Under sin tid som politiker hade Maria Larsson just äldrefrågor som sitt ämne och hon berättade att hon fortfarande har ett stort intresse just för äldrefrågor och de var roliga att arbeta med politiskt och hennes idé var att de äldre skulle ha en stor valfrihet och utvecklingen i Sverige har gått både framåt och bakåt.
Just de äldres kunskap sa Maria Larsson att vi är dåliga på att ta tillvara på och det finns en del åldersdiskriminering i samhället.
- Äldre är livserfarna och de är ofta kloka och kan se saker i ett lite längre perspektiv och den kunskapen behövs. sa Maria Larsson.

Ett gäng härliga pensionärer som älskar att uppträda.

Vi fick också en intervju med Viveca Elliot som var körledare för Grand Rockers,en seniorkör som drivs i Vuxenskolans regi, kören startades 2012 och består av ett gäng härliga pensionärer som vill sjunga rockmusik.
Viveca Elliot berättade att de gemensamt väljer ut vad de ska sjunga och de har en väldigt blandad låtlista men rock är det som är huvudtemat.
- De är jätte goa och gillar att sjunga rock n´ roll. sa Viveca Elliot.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar